Skip to content
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-3
Audax_web_slider-1920x480px-szeleromu-210616
previous arrow
next arrow
homeicon Blog Minden köbméterrel egyre nehezebb – gázlelőhelyek a világon

Minden köbméterrel egyre nehezebb – gázlelőhelyek a világon

A földgáz ára immár – legalábbis 2022 második feléhez képest – érdemben alacsonyabb a világpiacon. Csökken a fogyasztás és csökkennek az igények. Itthon a kedvező folyamatoknak köszönhetően a távhő ára is csökkenhetett. Ugyanakkor naivitás lenne azt hinni, hogy Európának immár nem lesz szüksége új gázforrásokra.

A különféle európai uniós kimutatások arról szólnak, hogy a tél előtt a gáztárolókat már 97 százalékban feltöltötték, nyugodtan várhatjuk a telet. Az LNG-terminálokat is nagyjából 60 százalékban kihasználják, sok gáz érkezik Nyugat-Európába Katarból, Nigériából, az Egyesült Államokból. Akár azt is mondhatnánk, hogy hátra dőlhetünk az újabb téli időszak előtt, nem fogunk fázni, a világ megoldotta az átállást.

Ennél azért bonyolultabb

Nem ennyire egyszerű a képlet. Oroszország kieső nyugati szállításait még nem pótolták stabilan és megnyugtatóan. Jöhet akár egy hidegebb tél. Az alternatív gázvezetékek vagy az új LNG-terminálok kiépítése miatt zöld szempontból sem érdemes nagyon lelkesedni, hiszen ezek fosszilis technológiák.

Ám az is tény, hogy a világon megdöbbentően sok olyan lelőhely van, amely kedvezőbb geopolitikai viszonyok esetén kitermelhető lenne. Igaz, ha megpróbáljuk feltárni, hogy merre is vannak a legnagyobb földgáz-kitermelési fejlesztések, nem biztos, hogy megnyugodhatunk, hiszen nem Európában vannak a lelőhelyek. Márpedig sokra nem megyünk azzal, ha a legtöbb fejlesztés éppen Oroszországban van, mert ez az állam most nem a probléma kulcsa, hanem az okozója. A többi éllovas fejlesztő közül Brazília messze van. A földgáz bármennyire is globális termék, több földrajzi kötöttsége van, mint például az olajnak.

Norvégia és az Egyesült Királyság

Érdekes, hogy politikai családunkban, vagyis az Európai Unióban nincs top 10-es fejlesztő, legfeljebb a „majdnem” EU-ban. A harmadik számú beruházó ugyanis Norvégia, amely az OECD-tagállamok közül eleve a legnagyobb GDP-n belüli szénhidrogén-bevétellel rendelkezik. Az északi állam már közelebb van a térségünkhöz, vannak is olyan ismert vezetékek, amelyek elhozzák az EU-ba a norvég gázt.

A további nagy fejlesztők már inkább csak az LNG-terminálok révén szállíthatnak hozzánk. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Nigéria vagy Malajzia is szóba jöhet, mint Európát ellátó beszállító. Kína már kevésbé, mert ő maga „rövid” földgázból, ahogy India is inkább a belső piacát tudja majd kielégíteni. A top 10 ország között így végül egyetlen további európai állam maradt még, az Egyesült Királyság, amely szigetországként eleve szereti magát nagyon élesen megkülönböztetni a kontinentális Európától, ráadásul a brexit óta gazdaságilag is függetlenebbé vált.

További lehetőségek

A top 10-be nem került be, de azért vannak még ismert nagy távoli fejlesztések:

  • Guyana és Mozambik mindenképpen ilyen, most építik fel a szénhidrogénipart.
  • Katar és Irán is, ők szomszédos államként szinte ugyanazokért a molekulákért fúrnának le. Katar régi részese a világpiacnak, Irán óvatosan kezd visszatérni a szankciós száműzetésből.
  • Hozzánk közelebb, Cipruson, Izraelben és Egyiptomban is vannak – politikailag természetesen viszályoktól terhelt – kitermelési lehetőségek.
  • De akár még közelebb, Romániában, Törökországban is vannak nagy projektek.

Innentől viszont figyelembe kell venni, hogy miképpen zavar be a török-görög viszály, a Fekete-tengerre bőven kiterjedő orosz-ukrán háború, vagy az izraeli harcok.

Meg kéne állapodni

Ha hatalmas szénhidrogénüzlet van kilátásban, az okosabbak valahogy megegyeznek. Még az orosz-ukrán háborúban sem nagyon estek el eddig a vezetékek.

Ám az Európát végre megnyugtatóan kiszolgáló nagy bejelentések egyelőre elmaradnak. Ennek két oka lehet: egy állam nem tud megállapodni egy olajcéggel, vagy az államok között van konfliktus. Az, hogy a szomszédos Romániában még nem termel a Neptun Deep Fekete-tengeri mező, inkább a belpolitikáról szól, míg a nagy ciprusi, izraeli, egyiptomi találatok jogi rendezése inkább a külpolitikáról.

Zohr, Aphrodité és Zeus

A Földközi-tenger partjainál két tucat ország fekszik, összekötő kapocs Afrika, Ázsia és Európa között. Ha van alatta földgáz, az a nyersanyagokban szegényebb Európán is segíthetne. De kié legyen a profit?

A legígéretesebb találatok leginkább Egyiptom, Ciprus és Izrael partjainál vannak. A Zohr-mező Egyiptom nagy találata, mintegy 850 milliárd köbméter földgázt fedezett fel az olasz ENI cég, és itt a kitermelés már meg is kezdődött. Izrael és Ciprus is több hatalmas földgáz-projekten dolgozik, de ott még döcögnek a tárgyalások, és jó eséllyel az Izraelt a Hamasz részéről ért terrortámadások is lassítani fogják ezek haladását.

Ciprus partjainál például öt jelentős gázfelfedezés is történt, de valójában még egyik sem mozdult el a valódi kitermelés felé, annak ellenére sem, hogy jelentős amerikai, olasz, francia és izraeli nagyvállalatok vannak jelen a tengeri partszakaszon.

A szigetország olyan neveken indított projekteket, mint Aphrodité, Calypso, Glaucus, Cronos és Zeus, de sem Ciprusnak, sem a görög és török lobbinak nem sikerült eddig a jogokról, a potenciális bevételekről, a kompenzációs mechanizmusokról megállapodnia.

Márpedig, ha amúgy békés és nyugodt államoknak ez nem megy, akkor hogyan remélhetjük, hogy a puccsoktól és polgárháborúktól hangos térségekben, elsősorban Fekete-Afrikában az ugandai, a kameruni, a mozambiki vagy a gaboni szénhidrogén lesz a megoldás?