Skip to content
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-3
Audax_web_slider-1920x480px-szeleromu-210616
previous arrow
next arrow
homeicon Blog Miért ilyen magas mostanában az áram ára?

Miért ilyen magas mostanában az áram ára?

A technológia fejlődik, sorra lépnek be az egyre gazdaságosabb megújuló áramtermelő kapacitások az európai villamosenergia-rendszerbe. Egyelőre mégis nagyon magasak a szabadpiaci áramárak Európában, de Magyarországon különösen. Miért?

Magas az áram ára. Ha a különböző értékeket böngésszük, szinte állandóan 30-40, de olykor 50-60 százalékkal is a bázis feletti értékeket látunk. Erre részben magyarázatot ad, hogy alacsony a bázis: a tavalyi (covidos) időszak gyengébb kereslete idején estek az árak. Ugyanakkor az elmúlt időszak emelkedésével a hosszabb távú trendeket tekintve is magasak lettek a jegyzések. Ezt pedig talán már kevésbé értjük. Ha 2018-ban és 2019-ben is hasított még a gazdaság, akkor azokat az éveket miért haladja meg az idei árszint?

Szabadpiac és lakossági piac

Mindez még akkor is igaz, ha a magyar lakosság nem feltétlenül tapasztalja meg közvetlenül, hiszen a rezsicsökkentett árak miatt nem közvetlenül a villanyszámlájában jelentkezik, ezért úgy érezheti, hogy nem hat a pénztárcájára.

Aztán persze mégis, hiszen amennyiben a hazai termelők, a különböző gyárak magasabb áramárakkal kénytelenek dolgozni, azt előbb vagy utóbb vélhetően a termékáraikban is érvényesítik. Az áramot tehát nem csak közvetlenül a háztartási villanyszámlában kell megfizetni.

A sokféle hazai és nemzetközi jegyzés között nem könnyű eligazodni, de a HUPX oldalán megtekinthetjük a folyamatokat. https://hupx.hu/hu/

Aligha árulunk el nagy titkot azzal, hogy a különböző áramárak is a piac, vagyis a mindenkori kereslet és a kínálat függvényében alakulnak ki. A vevők étvágya és a termelők szállítási kedve millió tényezőtől függhet, és ezek időhorizontja is eltérhet.

  1. Akármennyire is erősödik a nap és a szél részaránya, ma még sok minden függ azoknak a fosszilis nyersanyagoknak az árától, amiből áramot termelnek. Ha ezek ára emelkedik, akkor az közvetlenül jelentkezik az áram árában is.
  2. Ha egy európai szinten is meghatározó termelő stratégiai váltást határoz el termelői kapacitásaiban, az közép- és hosszútávon is átrendezi a trendeket.
  3. Ha hirtelen fellendül az európai gazdaság, a nagy lefagyás után minden nemzet már jobb számokat produkál, az emberek vásárolnak, a gyárak javítják a kapacitás-kihasználtságukat, dübörög az ipar.
  4. Növelheti az árakat az évszakhoz képest szokatlan hideg is, mert a kereslet nő, többet fűtünk, viszont a kínálat csökken, rosszabb időben kevesebbet mennek például a naperőművek.
  5. A napi szintű hírek is befolyásolhatják az árakat. Ha egy erőműben karbantartási munkát kell végezni, ott átmenetileg kieshet a termelés, ez rövid távon szintén szűkítheti a kínálatot.

Most több az emelő tényező

Ha az elmúlt egy-két évet nézzük, sokáig túlsúlyban voltak az árakat mérséklő hatások, de most minden az áremelkedés mellett szól. Nem ez volt a legfontosabb tényező, de az idei április és május az átlaghoz képest hidegebb volt, több energiára volt szükség. Az európai áramfogyasztás korábban több éven át inkább apadt, hol a jobb hatékonyság miatt, hol valami sokk (Covid) miatt, de most, amikor már mindenki a Covid utáni kilábalásban kezdett el bízni, megjelent egyfajta eufória is, talán túlzottan is optimista lett a világpiac, kilőtt az olaj-, a földgáz-, a szén-dioxid-kvóta ára.

A 70 dolláros olajárak fél év alatt 50 százalékos áremelkedést mutatnak, a földgáz ára ugyanebben az időszakban egyenesen megduplázódott.

A német hatás

Németországról külön is érdemes megemlékezni. A meglévő európai kapacitások nem tudnak nagyon gyorsan reagálni a megnövekedett keresletre. Egy amúgy nagyon pozitív folyamat, a német Energiewende (energiafordulat), vagyis a német energiamix gyors megváltoztatása is átmenetileg zavarokat okoz a piacon. Mint ismeretes, Németország az iparág többi szereplőjéhez képest rohamtempóban vezeti ki az áramtermeléséből a szenes és a nukleáris kapacitásokat. A szén már sehol sem „menő”, de Németország a fukusimai katasztrófa után a nukleáris áramtermelésnek is hadat üzent.

Környezetvédelmi szigor

A német változások mellett általában is emeli az árakat a zöld szemlélet elterjedése. Félreértés ne essék, a „zöldítésnél” kevés jobb dolog történhet hosszabb távon a világgal, emiatt érdemes elviselni egy kis (vélhetően átmeneti) áremelkedést, de azt kár lenne tagadni, hogy egyelőre vannak költségei a folyamatnak.

A hálózatokat alkalmassá kell tenni a sok fotovoltaikus energia fogadására, ez emelheti a kiegyenlítés, a menetrendezés díjait, és ahogyan az országok közös célnak fogták fel a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus visszafogását, úgy a kvóta ára is nagyon kilőtt (más az, ha 20-25 eurót kell az erőműveknek megfizetni és más az, ha 40-50 eurót).

Ha ezeket a tényezőket mind végignézzük, a 2021-es évet még alapvetően meghatározhatják a magas árat kikényszerítő trendek, utána azonban felmerül egy csomó árvisszafogó tényező is:

  • a mindig árcsökkentő technológiai fejlődés,
  • a gazdaságok lehiggadása, vagyis az aktuális eufória után az új teljesítményi szint már természetes lehet,
  • illetve még több megújuló áramtermelő kapacitás belépése.

Ha arra is kíváncsi, hogyan lehetne optimalizálni az ön vállalkozásának árambeszerzését, milyen megoldások lehetnek az árak féken tartására, forduljon tanácsadóinkhoz bizalommal!