Skip to content
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-3
Audax_web_slider-1920x480px-szeleromu-210616
previous arrow
next arrow
homeicon Blog Jól teljesít az EKR, de lehet még ennél is jobb

Jól teljesít az EKR, de lehet még ennél is jobb

2021 és 2030 között egy nagyon ambiciózus program, az EKR hivatott javítani itthon az energia-hatékonyságot. Ha nem is vagyunk még félúton, de több mint 3 év után érdemes elvégezni az első elemzéseket. Az állami végrehajtóhatóság számai és értékelése alapján eddig mindenesetre jól teljesít az EKR.

Három éve alaposan beharangoztuk az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (az EKR) indulását. (LINK: https://audaxrenewables.hu/ekr-amit-mar-tudunk-es-amit-meg-nem/)

A 2021-ben elindított programnak sokfelé voltak előzményei a fejlett világban. Az uniós előírás alapján bevezetett hazai szabályozás szerint a kötelezett energiakereskedőknek, vagyis

•           a villamosenergia-kereskedőknek,

•           a földgázkereskedőknek,

•           mindkét termék esetében az egyetemes szolgáltatóknak is,

•           illetve az üzemanyag-kereskedőknek

olyan programokat kellett végrehajtaniuk, amelyek a végfelhasználóknál jelentenek energia-megtakarítást. Ha ő maguk nem is hajtanak ilyet végre, a rájuk eső büntetést kiválthatják azzal, ha igazoltan hozzájárultak ügyfeleik vagy üzleti partnereik energiahatékonysági fejlesztéseihez.

Új fejlemények

Kár is lenne tagadni, hogy mint minden újdonság, ez is keltett némi riadalmat, de legalábbis bizonytalanságot az érintettek körében. Hogy lehet kialakítani a közös érdekeket, mi a jó program, hogyan mérhető, hogyan listázható az EKR-kompatibilis projektek köre?

Az Audax Renewables annyiban már némi előnnyel indult, hogy anyaországában, Spanyolországban, már egy évtizede működik sikeresen ilyen rendszer.

Az első hivatalosnak tekinthető összegzések alapján a magyar EKR jól indult. A szélesebb közvélemény talán inkább csak akkor hall a programról, amikor éppen kibővítik a listázott energiahatékonysági lehetőségeket, vagy amikor koncentrált (tőzsdei) kereskedést teremtenek hozzá. Természetesen mindkettő határozottan pozitív fejlemény, hiszen az első esetben a vállalati és közösségi tapasztalatokat felhasználva fogadnak el „életszagú” projekteket, a második esetben pedig az úgynevezett hitelesített energia-megtakarítások (HEM) kereskedelmével még likvidebbé, még professzionálisabbá válik a piac. Bízhatunk abban, hogy ez is segít a nagy célban, vagyis az energiahatékonyság növelésében.

Hogyan állunk?

Mindenesetre arról, hogy miképpen állunk, alighanem az tud a legautentikusabban nyilatkozni, akinél összefutnak a szálak. Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke az energiahivatal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő állandó választottbíróság (MKIK VB) által szervezett közös konferencián pozitívan értékelt. (LINK: https://www.enhat.mekh.hu/a-gyakorlatban-is-jol-teljesit-az-energiahatekonysagi-kotelezettsegi-rendszer )

Mint mondta, a gyakorlatban is jól teljesít az EKR. Bár a rendszer még csak a felfutó szakaszában van, de a számok már impozánsak. Az elmúlt években az EKR 4600 energiamegtakarítást eredményező projektet segített elő (természetesen ez a szám naponta változik, ez egy 2024. áprilisi állapot volt),

2023-ban az érintettek 99,34 százalékos arányban hitelesített energiamegtakarítások elszámolásával teljesítették kötelezettségeiket, és tavaly az elszámolt energiamegtakarítások már meghaladták az 1500 TJ/év mennyiséget – vázolta az elnök az adatokat.

A cél nem is volt kérdés

A cél a kezdetektől tiszta volt: az érintett kötelezettek energiaértékesítésük arányában olyan gyakorlati intézkedéseket, fejlesztéseket, beruházásokat hajtsanak végre, amelyek valódi energia-megtakarításokat eredményeznek. A lényeg kissé profánul az, hogy a kötelezettek ne csak „papíron szép” projekteket mutassanak be, hanem valódi eredményeket érjenek el. A rendszerben a MEKH a végrehajtó hatóság, és mint ilyen, mindig meghatározza az adott évben esedékes energiamegtakarítás mértékét, de ő ellenőrzi a teljesítést is. Az adott évi, így a tavalyi (2023-as) kötelezettségek teljesítését a következő év március 31-ig kell jelenteni a MEKH felé.

Az Európai Uniót az iparvállalatok és az energiakereskedők olykor azzal vádolják, hogy nem veszi figyelembe a realitásokat, túl gyorsan szeretne eredményeket elérni, és mivel máshol nincsenek ennyire szigorú előírások, az európai vállalatok rendre versenyhátrányba kerülnek.

A szabályok valóban szigorodnak és az EKR célszámai is emelkednek, de csak egy ideig, mert az elvárásokat egy haranggörbével jellemezhetjük: a munka dandárja a középidőszakban (2024-27 között) kell megvalósuljon.

A teljes időszakban a bázishoz képest a következő energiahatékonysági célokat kell elérni (a viszonyításhoz alkalmazott bázisév mindig a tárgyév -2. év)

Energiahatékonysági célkitűzések

Tárgyév           Célérték

2021                0,05%

2022                0,1%

2023                0,3%

2024                0,5%

2025                0,5%

2026                0,5%

2027                0,5%

2028                0,35%

2029                0,15%

2030                0,05%

Kedvező reformok

A MEKH a saját oldalán külön fül alá rendezi az EKR-rel kapcsolatos híreket.

Ez egy folyamatosan és dinamikusan változó előírásrendszer, ami olykor külső segítséget is kap (legutóbb a 108 milliárd forintos keretösszeggel induló otthonfelújítási program volt ilyen), máskor azonban a környezet nehezít (ha például ipari napenergia-fejlesztési nehézségek lépnek fel).

A fő cél nagyjából az, hogy 2021-től 2030 végéig évi 0,8 százalékos energiamegtakarítást érjünk el. Ez azért továbbra sem egy könnyű vállalás, de ha a felügyelőhatóság elnöke elégedett, akkor vélhetően az időarányos célkitűzéseket hozza az EKR. Ebben persze az is segít, ha az elkönyvelhető projektek valóban azok, amelyek a végfelhasználók szerint hasznosak. Erről lista (katalógus) készül, amely az idén is 12 ponttal bővült.

A legnagyobb visszhangot az energiatakarékosabb tehergépjárművek (kamionok) alkalmazásának lehetősége kapta, de külön pontot kaptak például a professzionális hűtőbútorok és sokkolóhűtők, vagy bizonyos klímaberendezések fűtési célú alkalmazása is. A pontos szabályok a Magyar Közlönyben is publikált energiahivatali rendeletekben olvashatóak.

A megújult EKR-katalógus mindenesetre abban segít, hogy egyre praktikusabb felhasználásokra is legyenek szabványosított, előre kidolgozott számítási módszertannal hitelesített energiamegtakarítások. A piac szereplői abban is bíznak, hogy ezek szabványosított (tőzsdei) kereskedése is segíti a még jobb eredményeket. Hiszen azért a program java még hátravan.