Skip to content
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-3
Audax_web_slider-1920x480px-szeleromu-210616
previous arrow
next arrow
homeicon Blog Elszálló energiaárak – mit tehet egy versenypiaci fogyasztó?

Elszálló energiaárak – mit tehet egy versenypiaci fogyasztó?

Temérdek oka van annak, hogy ennyire elszálltak az áram- és gázárak. Fontos, hogy ne csak a pánik uralkodjon el rajtunk, hanem vonjuk le a szükséges tanulságokat is. Természetesen jövőre sem maradunk energia nélkül, viszont az előrelátás felértékelődik. Érdemes átgondolni, hogy milyen stratégiával lehet a vállalkozásunk energiaellátása és annak költsége tervezhető, illetve kiszámítható.

2021 októberében valóban extrém gáz- és áramárak alakultak ki a piacon. Nem csak magyar jelenségről van szó, de Magyarországon is súlyos a probléma, még ha ezt a lakosság, a rezsicsökkentett árak miatt nem is érzékeli.

A világgazdaság (különösen Délkelet-Ázsia) gyorsan felpattant a járvány után, az iparnak megnőtt az energiaéhsége. A magas kereslethez azonban kínálati problémák is párosultak. Németország például úgy vonja ki egyszerre a szenes és a nukleáris áramtermelő kapacitásait, hogy idén a szélerőművei is keveset termelnek, sőt, még a gázellátása is akadozik, például azért, mert az Északi Áramlat 2 orosz-német gázvezetékének engedélyeztetése még mindig csak folyamatban van.

Az áremelkedés okait hosszasan lehetne boncolgatni, de valójában akkor sem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy szinte egységesen felment mindennek az ára, a szénnek, az olajnak, a földgáznak, az áramnak, vagy éppen a szén-dioxid kvótának.

Amikor két számjegyű százalékokat mozog akár napon belül is az ár, akkor pontos mértékeket nehéz meghatározni, de október közepén helytálló analízis az, ha úgy számolunk, hogy az áram három-négyszeresére, a gáz öt-hatszorosára drágult, és ez már azért tényleg nem olyan szintű árugrás, amely mellett csak úgy el lehetne sétálni.

Ne csak nézzünk, mint a moziban

A fentiek és sok egyéb globális hatás az egymással összekapcsolt piacokon begyűrűznek Magyarországra, és bizonyos esetekben nálunk az árak kilengése még nagyobb is, mint máshol. Az árampiacon az idén nagyon felértékelődött az előrelátás, vagyis a korábban megkötött, fixált áras szerződések. Ezek éppen azt a célt szolgálják, hogy ne kelljen elszenvedni a pillanatnyi árak változásának hatását. Akinek ilyen szerződése van prolongálhatja, kitolhatja az áremelkedés hatásait, viszont akinek most kell beszereznie az energiát az azonnali prompt piacon, annak magas felárat kell megfizetnie. Az sem mindegy, hogy a cégek milyen partnerekkel szerződnek, ha egy energiakereskedő nem kezelte jól a kockázatokat és pénzügyileg nem bírta a szokatlan piacot, akkor ugyan az ügyfelei nem maradnak ellátatlanul, de veszteség őket is érheti.

Cégünk, az Audax jelenleg csak villamos-energiával látja el a magyar vállalkozásokat, de januártól a gázpiacon is szeretnénk elindulni. Mit tudunk az eddigi tapasztalataink alapján jelenlegi és leendő ügyfeleinknek tanácsolni?

Véletlenül sem szeretnénk kárörvendőnek tűnni, de ahogy minden évben, munkatársaink idén is igyekeztek jó előre tájékoztatni ügyfeleinket, különösen azért, mert gyanítható volt, hogy rendhagyó évünk lesz. Általában azt hangsúlyozzuk, arra bíztatjuk az ügyfeleinket, ami saját üzletpolitikánk is, amiben mi is hiszünk: minél előbb és minél hosszabb időre biztosítsák maguknak a villamos-energia ellátást, hogy ezáltal tervezhetőbb legyen a költségstruktúrájuk.

Sokan így is tettek

Éppen a fentiek tükrében vagyunk büszkék azokra az ügyfeleinkre, akik az idén is már jó előre biztosították a következő évre, vagy akár évekre is az áramellátásukat. Mindezek a szempontok a jövőben csak felértékelődnek. Természetesen a túlzások eltűnhetnek, a változékonyság csökkenhet, akár az átlagos árszint is visszaállhat, de a fő trendek velünk maradnak. Nem várhatjuk reálisan, hogy megállna az energia-átmenet, nem fognak eltűnni a megújuló energiás transzformáció hatásai. Érdemes a tartósan magas árakra berendezkedni.

Legyünk reálisak, a tél közeledtével sem kell attól tartanunk, hogy sérülne az ellátásbiztonság. Hiánytól várhatóan nem kell tartani, de a kilengésekre lehet számítani.

Nem miattunk drága

Mentegetőzésnek tűnhet, de fontos tisztázni: az árak nem a kereskedők miatt emelkednek. Ha „A” ügyfelünk 25 forinton kötött év elején, és egy „B” ügyfél most 80-on kell kösse, az nem jelenti azt, hogy nálunk csapódik le ez a különbözet. A szerződött ügyfeleink igényeire az Audax az energiapiacon azonnal leköti a megfelelő fedezetet, természetesen hasonlóan magas árakon, mint amit az ügyfelektől kell elkérjünk. A kereskedők számossága éppen, hogy a versenyt garantálja.

Mit érdemes ilyen helyzetben az ügyfélnek tennie?

  • Jelen helyzetben, ha egy megbízható energiakereskedő egy valid (igaz, vélhetően magas) árajánlatot ad, azt érdemes elfogadni. Nem szabad arra bazírozni, hogy az év végéig majd kedvező irányban korrigál a piac. Lehet, hogy lejjebb mennek az árak, de erre nincsen semmilyen garancia. A helyzet inkább ahhoz hasonlatos, mikor hosszú hétvége előtti csütörtökön próbálnak az emberek szállást találni a Balatonnál. Mindegy milyen, örülni kell, ha van, mert lehet, hogy félóra múlva az sem lesz már elérhető.
  • Logikusnak tűnne, hogy ilyen nehéz időkben egyelőre csak egy éves szerződést kössünk, azonban mi a két- vagy háromévest javasoljuk. A határidős árak alapján most úgy látszik, hogy 2023. sem lesz feltétlen könnyebb év, viszont most még némileg alacsonyabbak az árak. Ezek 2022. elején hagyományosan feljebb fognak ugrani. Egy kétéves szerződés átlagában jobb ár érhető el, mint két egymást követő egyévessel. Ha nem gondoskodunk a beszerzésről, az azonnali piacon még annál is drágább lehet majd az ár, mint amit a mostani „hajmeresztő” ajánlatokban olvashatunk. Ahogy már említettük, kétéves megállapodással legalább egy kicsit lehet mérsékelni az átlagárat.
  • Becsüljék meg a jó szakembereket, az árambeszerzés fontos vállalati feladat, a megfelelő szakértelem most látványosan felértékelődött! Minél nagyobb egy vállalat működési költségeiben az energia szerepe, annál fontosabb feladat hárul egy szakértő beszerzőre, akár önálló munkatársak, akár szerződött partner formájában. Érdemes lehet már most keresni ezt a szakértelmet.

Mindenkinek a bőrére megy

Végezetül oszlassunk el egy illúziót. A magyar energiaárak mindenkire hatni fognak, senki sem védett. Vagyis nem áll meg a határon a gázár-, illetve az áramár emelkedése.

Bár lehet, hogy közvetlenül nem a villanyszámlában, vagy a gázszámlában érezzük a változást, de áttételesen, a különböző termékek árában, az inflációban mindenkinél jelentkezik az új piaci helyzet.

Az energiaár mindenkinek valóság lesz. A cégeknek hamarabb, de idővel a lakosságnak is.