Skip to content
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-3
Audax_web_slider-1920x480px-szeleromu-210616
previous arrow
next arrow
homeicon Blog Blackout: hogyan indul újra egy ország áramellátása?

Blackout: hogyan indul újra egy ország áramellátása?

Szerencsére a teljes településeket, megyéket, vagy akár egy egész országot, térséget érintő áramszünet Európában nagyon ritka jelenség. Ritka, de nem példa nélküli. Mi történik, ha egyszer mégis bekövetkezne, hogyan lehet az áramtermelést újra elindítani, ha nincs ehhez áram?

Fejlett világunkban a folyamatos áramszolgáltatást evidenciának vesszük. Szeretjük, ha meleg van, ha folyamatosan tudjuk használni a tévét vagy a laptopunkat, ha nem okoz gondot a telefonunk feltöltése. Magyarországon még a kisebb áramszünetek is elég ritkák, és azért olyan nagyon ilyenkor sem vagyunk meglőve. De mi történik, ha teljesen összeomlik az ország áramellátása?

blackstart01

Az ilyen eseteket blackoutnak hívják. A rekordméretű áramkimaradások csúcstartója egyértelműen India, ahol akár többszázmillió lakos is napokra eleshet az áramtól. De a szomszédos Pakisztán és jó néhány dél-amerikai állam is toplistás. Az áramkimaradást ellátás nélküli fogyasztói órákban mérve a hurrikán sújtotta Fülöp-szigetek a rekorder, ahol sokmillió embert akár hónapokra is elvágott a vihar az áramtól.

Magyarországon az utolsó blackout 2006 novemberében történt, ami nem lokális eset volt, fél Európa sötétségbe borult. 

Az eset akkor rámutatott az európai villamosenergia-rendszer sebezhetőségére, mert az egész abból indult, hogy egy teherszállító hajó haladt a német-holland Ems folyón. Egy ponton a hajó áthaladása miatt le kellett kapcsolni egy nagyfeszültségű vezetéket, amitől 15 országban elszállt az áram.

Mit lehet ilyenkor tenni?

A rendszerszintű sötétségnek általában egy többdimenziós okrendszere szokott lenni: elmaradt fejlesztések, emberi mulasztás, természeti katasztrófa, extrém időjárás. De mit lehet tenni ilyenkor?

Magyarországon például ha nincs áram, akkor egy idő után nem tud a paksi nukleáris erőmű, vagyis a legnagyobb hazai áramtermelő kapacitás sem üzemelni, így megsokszorozódik a baj. 

A legtöbb erőmű ilyenkor ördögi körbe kerül, mert az áramtermeléshez, vagyis az erőmű működéséhez is áram kell, ezért áram nélkül nem is olyan egyszerű újraindítani a rendszert. 

Kicsit olyan ez, mint amikor valami nagyon egzotikus helyen kell olajat keresni. A megoldás eléggé paradox, olaj kell az olajhoz, vagyis abban, hogy olajat találjanak, hatalmas erejű, olajjal működtetett generátorok segítenek.

Az újraindítás

Az áramtermelés blackstart funkciója, vagyis a blackout utáni visszaindítás is így képzelhető el. Minden országban vannak olyan erőművi egységek, amelyek képesek az alaperőműveket visszatáplálni, és ezen keresztül felállítani a teljes energetikai rendszert.

Ezek jellemzően olyan gyors indítású, gázturbinás erőművek, amelyek folyamatosan készenlétben állnak, és pár perc alatt külső áramforrás nélkül, egy dízelgenerátorral beindítják a rendszert.

Ezeknél az erőműveknél olyan a felszerelés, hogy amennyiben tényleg baj van, akkor az elindításukhoz tényleg semmilyen külső eszköz nem szükséges. 

Magyarországon, amennyiben egy országos áramszünet után a blackstart-erőművekkel a paksi blokkok újraindíthatóak, akkor a feladat nagy része már sikerült.

Áramkimaradás esetén a szakemberek azonnal munkához látnak. A lakosság annyiban tudja segíteni a dolgukat, hogy kikapcsolja azokat a fogyasztókat, amik éppen a hálózaton vannak. Az újra visszatérő áram kárt tehet a berendezéseinkben, a hirtelen fellépő terhelés miatt pedig gyorsan újra elmehet az áram.