Skip to content
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-3
Audax_web_slider-1920x480px-szeleromu-210616
previous arrow
next arrow
homeicon Blog A változatosság nem csupán gyönyörködtet

A változatosság nem csupán gyönyörködtet

A diverzifikációnak vagy több lábon állásnak a biológiában, az üzletben és a tőkepiacon is megvannak az előnyei. A modern energetikában is ez az egyik sikerrecept.

A diverzifikáció egy jól ismert, ugyanakkor kicsit megfoghatatlan tudományos kifejezés. Pedig ha a hétköznapi életből vesszük a példákat rögtön érthetővé válik, hogy egy nagyon is természetes és fontos jelenségről van szó.

A biodiverzitás

Az állatvilág védelmének talán a legismertebb jelképei a pandák és a koalák. Miért vannak veszélyben? Az óriáspandák szinte kizárólag bambuszt, a koalák pedig majdnem csak eukaliptuszlevelet esznek. A „koala” szó az ausztrál bennszülöttek nyelvén azt jelenti, hogy „nem víz”, ami arra utal, hogy a koalák alig isznak. Ezen fajok táplálkozása tehát nem diverzifikált, ha pedig csak egyféle ételt esznek, akkor jobban ki vannak szolgáltatva a természetnek.

Legyen az ellenpéldánk az emberi faj, ami a legváltozatosabb diétával rendelkezik bolygó szerte. Persze, mi emberek, nem csak úgy választunk táplálékot, hogy mik az élőhelyünk adottságai, hanem formáljuk is azt, illetve kereskedünk vele, ami tovább erősíti alkalmazkodóképességünket. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk a mezőgazdaságban monokultúrák létrehozására, így nem kizárt, hogy az élelmiszerbőség ellenére idővel a pandák sorsára jutunk. A változatosság és annak fenntartása tehát fontos túlélési stratégia.

Munkában, tőkepiacon

Ugyanezt tapasztaljuk az üzleti életben is. Ha a cégünk egyetlen magyarországi autógyárnak szállít be valami kicsi részegységet, akkor komolyan ki vagyunk téve a vevőnk keresletének, és kellemetlen, ha a gyártó visszafogja, vagy akár be is zárja a hazai gyártást.

Az érvényesülésnek jó eszköze például a nyelvtudás, az sem hátrány, ha akár több nyelven is beszélünk, ez javítja munkavállalási, érdekérvényesítési esélyeinket.

A befektetési szakemberektől is örökké ezt halljuk: diverzifikáljuk a portfóliónkat! Valamelyik részpiac ugyanis általában jól teljesít, de ritkán garantálható előre, hogy melyik lesz az. Ha képesek lennénk mindig előre felismerni, hogy az informatikai részvények, az amerikai kötvények vagy éppen a réz lesz a tuti befektetés, akkor csak ott fektetnénk be aktuálisan a pénzünket. De ennyire nem vagyunk váteszek, így érdemes országok, ágazatok, instrumentumok között változatosságot kialakítani.

Érvényes szabály az energetikában is

Az energetika világában ez a fajta diverzifikált portfólió szintén felértékelődött. Bármelyik eddig említett irányból elindulhatunk, vagyis biológiai kifejezéssel ez a túlélésért folytatott harc záloga, üzleti téren csökkenti az energetikai cég kiszolgáltatottságát, tőkepiaci szempontból pedig segíti a minél biztosabb hozamot.

A lényeg, hogy amennyiben egy energetikai cégnek többféle kereskedési platformja van, sok vevője, kiskereskedelme, nagykereskedelme, de még gyártási kapacitással is rendelkezik, vagyis saját erőművel, energiatermelési lehetőséggel is rendelkezik, akkor ezek között nagyon ügyesen tud optimalizálni.

Az Audax-csoport globális stratégiájában is egyszerre van jelen a megújuló energiaforrásokból (nap- és szélenergiával) előállított áramtermelés és a villamosenergia-, valamint a gázkereskedelem.

Jobb a jövedelmezőség

A több lábon állás előnyei sok területen megmutatkoznak, növeli a lehetőségeket, ha mindig oda lehet nyúlni, ahol jobb a jövedelmezőség, de a több láb stabilizálja is a jövedelemtermelő képességet, a rugalmas reakció képességének fenntartását.

Az energiaipar annyiban eltérő, mint más iparágak, hogy itt azért vannak szabályozói szétválasztások is, a kereskedelmet és a hálózatüzemeltetést például az uniós reguláció elkülöníti, éppen azért, hogy ne legyen túl nagy hatalma egy-egy cégnek a folyamatok irányításában.

Konszolidációs terep

Az energetika, mint annyi más iparág, mindig méretgazdaságossági, konszolidációs terep is. A stabilabb az üzletmenet vonzóbb a finanszírozóknak is, vagyis aki több lábon áll, annak jobbak a hitelfelvételi lehetőségei. Hiszen a bank is felismeri, hogy a több lábon álló cég biztonságosabban tud majd pénzáramot termelni.

Márpedig, ha az energetika is egy olyan iparág, ahol szinte minden percben figyelni kell, hol vagyunk éppen a táplálékláncban, akkor a konszolidáció alatt is azok a szereplők lesznek a sikeresebbek, akik szükség esetén gyorsan finanszírozást tudnak szerezni.

Fontos a szinergia

Nyilván a diverzifikált portfólióban a sok elem önmagában még nem érték. Akkor ér valamit az egész, ha szinergikusan tudjuk működtetni a portfóliót, és a különböző energetikai elemeket jól összehangoljuk. Aki erre képes, annak van esélye arra, hogy nem őt konszolidálják, hanem ő konszolidál másokat.

Szemünk előtt zajló történelem

Ha csak saját régiónk energiamixére tekintünk, azt láthatjuk, hogy pár évtized alatt óriásit változott a kép. Régen az autót benzin vagy gázolaj hajtotta. Manapság sokkal szélesebb palettáról válogathatunk: megjelentek a kizárólag elektromos, illetve hibrid járművek, és a hidrogénnel hajtott autók is feljövőben vannak. Lakásunk fűtéséről sokáig fa, majd szén gondoskodott, aztán országszerte kiépültek a csővezetékek, így földgázzal is fűthetünk, főzhetünk. Manapság pedig már a geotermia lakossági felhasználása sem luxus, illetve az elektromos árammal történő fűtés is egyre népszerűbb. Ugyanennyire változatos palettáról válogathatnak a vállalkozások is, hiszen eldönthetik, hogy milyen kereskedőtől szerzik be az energiát, illetve milyen forrásból egészítik ki, akár saját termelés beállításával is. Ez pedig innentől már szakértőt kíván, aki a lehetőségek tárházából az optimális csomagot javasolja nekik.