Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /var/www/clients/client79/web156/web/wp-config.php on line 110
A cégeknek is főnyeremény, ha képesek tárolni az energiát - Audax Magyarország
Skip to content
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-3
Audax_web_slider-1920x480px-szeleromu-210616
previous arrow
next arrow
homeicon Blog A cégeknek is főnyeremény, ha képesek tárolni az energiát

A cégeknek is főnyeremény, ha képesek tárolni az energiát

Fogyasztáscsökkentés, tárolás, kiegyenlítés, rugalmasság – mindig is fontos fogalmak voltak ezek az energia világában, de mostanában sokkal többen döbbennek rá, hogy valójában mennyire lényegesek.

Energiatárolás – aligha kell ecsetelni, hogy ez mennyire hasznos egy ipari felhasználónak, egy gyártóvállalatnak, vagy akár egy szolgáltatócégnek. Sok mindenre gondolhatunk, a saját (napos) áramtermelés optimális felhasználására, ároptimalizációra, menetrendezésre, de akár egy áramszünet esetén hasznos B tervre is. Mindjárt részletezzük, de kezdjük előbb a bejegyzésünket három „közhellyel”!

  • Magyarországon lassan mindenki elkezdett érteni az energetikához. Annyi haszna azért biztosan lett a magas áraknak, hogy magánemberek, cégvezetők és közületi intézmények vezető munkatársai tanultak meg addig ismeretlen fogalmakat, mértékegységeket, beszéltek át folyamatokat.
  • Szintén minden nap hallhatjuk az alábbi bölcsességet: a legjobb energia az el nem fogyasztott energia, azaz minden más, így a mégoly zöld energiaforrások felkutatása is csak az energiahatékonyság javítása után jöhet a sorban.
  • Végül még egy okosság: a villamosenergia-piacon a termelésnek és a fogyasztásnak mindig egyensúlyban kell lennie, vagy legalábbis nagyjából. A tárolás hidat képezhet e kettő közzé. A cégvezetők erre „központi” megoldásokat is igénybe vehetnek, de van, aki a maga kezébe veszi a sorsát.

A közhelyeknek és az unalomig ismert mantráknak van egy fontos tulajdonságuk: nem véletlenül válnak azzá, hanem egy adott időszakban olyan kiemelkedően fontos igazságokat tartalmaznak, amelyeket sokan és sokszor elmondtak, hogy leírják vele az aktuális helyzetet.

Az ipar lép, de soha nem eleget

Ígérjük, hogy a szólásmondások felsorolását lassan felfüggesztjük, de ahogy nincs olyan megrakott szekér, amelyre ne férne fel még egy villányi széna, úgy nincsen olyan cég sem, ahol ne lehetne még valamilyen energiatakarékossági lehetőséget találni.

Azt szokták mondani az energiások, hogy amennyiben egy ügyféllel csak átbeszélik az általuk javasolt optimalizációs projekteket, már az is azonnal energiaigény-csökkentéshez vezet, mert a felelős vezető mér, elgondolkodik, áttekint, és ha fontossá válik neki a téma, akkor tennivalót is talál.

Részben az említett felhasználásban, eszközcserékkel, korszerűsítésekkel, akkumulátorbeszerzéssel, vagy akárcsak egy kisebb alkatrész cseréjével, részben pedig a struktúra megváltoztatásával.

A vállalatok pedig racionálisak és professzionálisak, vagyis számolnak, megtérülési mutatók alapján beruháznak, ha pedig adott energiaárig adott mennyiségű projektet volt értelme elkezdeni, akkor ötször nagyobb energiaár idején biztosan több projektnek lép be a pozitív tartományba a megtérülése.

Tárolás

Mint fent említettük, minden villamosenergia-rendszerben egyensúlynak kell lennie, a felhasználásnak a termeléshez kell igazodnia. Ha különböző szinteket fogalmazunk meg, ennek igaznak kell lennie a teljes rendszerre, onnan pedig lebontva az erőművek és a végfogyasztók szintjére is. Alapvetően a felhasználó igényei az adottak, és eddig olyan kényelmes helyzetben voltunk, hogy azokat nagyjából a rendszer kiszolgálta. Voltak természetesen menetrendezések, a fogyasztók előre jelezték az igényeiket, de ha nagyon kellett az energia, akkor a rendszer megoldotta, mert újabb termelőket vont be, ha arra szükség volt.

Valójában lehetőség van ennél alacsonyabb szinten kialakított rugalmasságra, vagyis végfogyasztói (ezen belül lakossági, ipari, de akár erőművi) optimalizációra is, és bár talán kimondható, hogy a lakossági és az erőművi akkumulátoros tárolási technológiák valamivel elterjedtebbek, fejlettebbek, de a cégeknek is van lehetőségük a tárolásra.

Céges szinten

Vagyis minden szinten, minden oldalon be lehet avatkozni azért, hogy az említett egyensúly kialakuljon. A fogyasztók keresletét, vagy az erőművek termelését lehet az árral szabályozni, de a cégeknek maguknak is van arra lehetőségük, hogy a pillanatnyi igényhez saját maguk alkalmazkodjanak, vagyis a fogyasztásuk és a termelésük (vagy akár csak az olcsóbb villamosenergia-beszerzésük) egyensúlyát úgy tartsák fenn, hogy maguk tárolnak.

A tárolás persze az egész villanypiac legnagyobb kihívása, de tárolni azért már ma is lehet központilag és céges szinten is. Vannak ilyen már működő energiatárolási lehetőségek, elsősorban az ipari akkumulátorok.

Az energiatárolás lehetőségeinek amúgy tényleg csak a képzelet szab határt. Mindig valami olyan megoldásról van szó, hogy a ma bőséggel rendelkezésre álló energiát később, lehetőség szerint minél kisebb veszteséggel felhasználható energiára cseréljük.

Ilyen megoldás a bojler, a forró beton vagy a forró homok (termikus megoldások), a tározókba felpumpált és később vízerőművekbe vezetett víz (amikor a villamosenergiából helyzeti energiát állítunk elő), de a sűrített levegő vagy a hidrogén felhasználása is ígéretes irány. Azért persze egy kisebb magyar vállalkozás nem fog saját vízerőművet működtetni, ahogy a több száz fokos és ma még kiforratlan termikus megoldásokkal sem tud bajlódni.

Akkumulátor

Az energiatárolás vállalati szintjén így ma az akkumulátor a legelterjedtebb és a leginkább kiforrott technológia. Ez a tárolási mód egy elektrokémiai eljárás. Az ipari akkumulátor arra jó, hogy amikor lehet és érdemes áramot termelni vagy venni, akkor félretehetünk energiát, amikor pedig drága vagy nincsen, akkor elővesszük azt.

Nappanelek

Az akkumulátorok különösen akkor hasznosak, ha egy cég maga is termel áramot, de a termelése időjárásfüggő, és a napon belüli termelés és felhasználás között kell szinkront teremteni. Gondolhatunk például a gyártócsarnokra szerelt nappanelek esetére.

De ha a vállalatnak nincsen napenergiája, viszont van egy szerződése, akkor is optimalizálhat. A távolról irányítható tárolók ugyanis segítenek megakadályozni azt, hogy az ügyfél eltérjen a szerződött teljesítményektől. Amikor alatta van és/vagy olcsó az áram, eltárolhatja, amikor túllépné és/vagy drága az áram, akkor pedig felhasználhatja.

Ma már az ilyen rendszerek intelligenciájának, optimalizációs lehetőségeinek tényleg csak a képzelet szab határt, a vezérlőegység mindent tud figyelni, fogyasztást, eltéréseket, csúcsokat. Végül az akkumulátor generátorként is használható, vagyis hálózati zavar, áramszünet esetén segíthet a cégnek, hogy a berendezései továbbra is zavartalanul működhessenek.