Skip to content
homeicon Blog 2025. január 1-től átállunk a kötelező e-számlázásra

2025. január 1-től átállunk a kötelező e-számlázásra

Mint ahogy megszokhattuk, minden évkezdet hoz valami új jogszabályi követelményt vagy új lehetőségeket. Ez alól a 2025-ös év sem lesz kivétel, amely számunkra és ügyfeleink számára is egy jelentős, akár forradalminak is nevezhető változást fog jelenteni. Január 1-től nem lakossági ügyfeleink számára kizárólag elektronikus számlát állíthatunk ki, tehát megszűnik a papíralapú számlázás lehetősége is ezen ügyfeleink számára.

Kötelező, de vannak benne lehetőségek!

Az elektronikus számla nem jelent újdonságot, már 20 éve van lehetőség elektronikus számla kibocsátására. A változás a villamosenergia- és földgázkereskedőket, -elosztókat érinti, amely társaságoknak – így az Audax Renewables Kft.-nek is – kötelezően át kell állítaniuk az összes nem lakossági ügyfelüket elektronikus számlázásra 2025. január 1-jétől. Ez azt is jelenti, hogy eddig az időpontig választható önkéntesen az elektronikus számlázás, utána már nem is lesz más lehetőség.

Az elektronikus számlának számos előnye van, amelyek mind az ügyfeleink, mind az Audax Renewables Kft. számára hasznosak. Az elektronikus számla, szakítva a rég megszokott papíralapú számlával, sokkal gyorsabb, egyszerűbb ügyintézést tud lehetővé tenni. Az ügyfeleink számára is egyszerűsödik a számlák kezelése, befogadása, esetleg a számlák keresése is. Mindezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy az ökológiai lábnyomunkat is jelentősen csökkentjük.

Hogyan és mikor álljunk át?

Minden új kötelezettségnél fontos kérdés az időzítés és a megfelelő megoldások megtalálása. Ez a kötelező elektronikus számlánál sincs másként.

A jó hírünk az, hogy az Audax Renewables Kft. olyan megoldást választott az elektronikus számlázásra, amely mindenben megfelel a jogszabályi követelményeknek, a NAV elvárásainak és a könyvelők számára is egyszerűen kezelhető. Az általunk kibocsátott elektronikus számlák képe éppen olyan könnyen értelmezhető, mint a papíralapú számláé. Az adatok biztonságáról pedig a jogszabályilag is elismert, minősített elektronikus aláírásunk és az időbélyeg gondoskodik. Az ügyfeleinknek tehát nem szükséges költséges átállási folyamatot kialakítaniuk, mivel ezen számlák már a kibocsátásuk pillanatában megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

Az átállással kapcsolatban az időzítés lehet a legfontosabb kérdés. Mi azt javasoljuk, hogy ameddig van rá jogszabályi lehetőség, önként válasszák az ügyfeleink az elektronikus számlázást. A jelenleg papíralapú számlát választott ügyfeleink számára az év hátralévő időszakában több tájékoztatást is adunk az átállással kapcsolatos teendőkről és lehetőségekről. Az önkéntes átállás biztosítja az ügyfeleinket arról, hogy a 2025-ös évben zökkenőmentesen tudják az elektronikus számláikat megkapni. Az önkéntes átállással ugyanis megtörténik az elektronikus számlázáshoz szükséges adatok egyeztetése is, ezért biztosan azon az e-mail címen fogják megkapni az ügyfeleink az elektronikus számláikat, amelyet ők maguk választottak. Ezzel elkerülhető lehet az év elején egy adategyeztetési eljárás.

Milyen lehetőséget nyújt az Audax?

Az Audax Renewables mindenkinek személyre szabott, online ügyfélfiókot hoz létre, ahol a vállalatok áttekinthetik a számlázásukat és ellenőrizhetik, hogy van-e tartozásuk. Ebben a folyamatban elsőként szükség lesz az ügyfél pontos elérhetőségi adataira. De ki kell alakítani a megfelelő „folytonos” jogosultságot is, vagyis azt, hogy ki lesz a kapcsolattartó, ki látja, ki kapja a számlát – mindezt úgy, hogy amennyiben a cégnél személyi változás történik, az ne menjen a kapcsolat gördülékenységének rovására.

Reméljük, a támogatásunkkal minden érthető lesz, még ha nem is egyetlen csettintésre történik meg az átállás.