Skip to content
homeicon Blog Áramra éhezik a világ

Áramra éhezik a világ

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) rendszeresen összefoglalja, hogy merre tart a világ villamosenergia-piaca. Friss elemzésük főleg a keresletrobbanásról szól. Ebben vannak olyan trendek, amelyek örvendetesek és nem meglepőek, például az, hogy a megújuló energiaforrások teret nyernek a szén és az olaj rovására, vagy az, hogy egy fejlődő régióban gyorsabb az igényemelkedés, mint például az Európai Unióban.

Ugyanakkor a változás egyes részletei és sebessége még így is meglepő lehet. 2024-ben és 2025-ben az összefoglaló szerint a világ villamosenergia-felhasználása a Covid utáni fellendülés óta a leggyorsabb ütemben fog növekedni. Az elmúlt 20 évben ilyen mértékű növekedés csak 2010-ben (a 2008-2009 nagy pénzügyi válság után) és 2021-ben (a 2020-as nagy lefagyás, vagyis a Covid legotthonmaradósabb éve után) volt.

A lendület fő tényezői

A gazdasági növekedés ugyan 2024-ben nem kimagasló – erről például Magyarország, Németország, de még Kína is tudna mesélni –, mégis nő az igény. Ennek oka, hogy sokfelé fejlődnek a városok, az energiarendszerek, ráadásul az időjárás szélsőségesebb lett, nagy hidegek és intenzív hőhullámok váltogatják egymást, és a közlekedésben is hódít az elektrifikáció, ezért nagyon komoly lesz az összesített igénybővülés.

Aligha meglepő, hogy a növekedés motorjai a nagy, de még elég szegény Kína és India. Viszont meglepően sokat hozzátesz a globális számokhoz a nagy, érett árampiaccal rendelkező és nagyon gazdag Egyesült Államok is. Az előrejelzések szerint ráadásul nem csak 2024-ben, de 2025-ben is fennmaradhat a 4 százalékos villamosenergia-felhasználási növekedés.

Természetesen vannak az igény növekedése ellen ható tényezők is, így a jobb, hatékonyabb felhasználás, a zöldebb, energiatakarékosabb mentalitás terjedése, de miközben 2022-ben és 2023-ban a villamosenergia-igény lassabban nőtt, mint a GDP, 2024-ben és 2025-ben az áramvásárlások bővülése nagyobb lehet, mint a világgazdaság növekedése.

A növekedés motorja: Kína

A kínai villamosenergia-kereslet az előrejelzések szerint 2024-ben 6,5 százalékkal fog növekedni. Ennek fő oka a kínai gazdaság folyamatban lévő szerkezetátalakítása, vagyis az, hogy Kínában nagyon népszerűek a saját gyártású elektromos autók, de a különböző ipari szektorok, például a napelemek vagy az akkumulátorok gyártása is sok energiát igényel.

Kínában emellett – a kereskedelmi háború idején – egyre fontosabb az önellátás és a szuverenitás kérdése is, és mivel Kína földgázban vagy olajban szegényebb, viszont áramtermelésben (legyen az szenes, nukleáris vagy megújuló) erősebb, így tudatos is az elektrifikáció.

Megdöbbentő, de igaz: az elmúlt években Kína évente átlagosan nagyjából annyival növelte a villamosenergia-felhasználását, mint amekkora Németország teljes éves fogyasztása.

A gyorsan fejlődő India

India a világ leggyorsabban növekvő nagy gazdasága, és mivel gazdasági erejét nem tükrözi még a villamosenergia-felhasználás, érthető is a gyorsabb fogyasztásnövekedés. Az előrejelzések szerint 2024-ben 8 százalék lehet itt a bővülés. Az országban jellemzőek a hőhullámok, és amennyiben a középréteg kialakulása nem lassul, egyre többeknek lesz módja otthonra is beruházni légkondicionálóra, ami a lakossági áramigényeket is megemeli.

Természetesen a gyorsan növekvő gazdaságban az új gyárak is sok áramot igényelnek. Az idei jóslat 8 százalékos növekedés, jövőre pedig az áramigény 7 százalékos emelkedésével számolnak.

Az USA és az EU

Az Egyesült Államokban a villamosenergia-igény szintén akár 3 százalékkal is nőhet 2024-ben, ami egy gazdag és egyre hatékonyabb államtól meglepően magas adat. A súlyos hőhullámok itt is szerepet játszanak, de itt már fontos megemlíteni azt is, hogy a világ legfejlettebb mesterségesintelligencia-szektorával rendelkező országban az adatközpont-bővítések is hozzájárulnak az igények növekedéséhez.

Az Európai Unióban ugyanakkor a villamosenergia-igény 2024-ben várhatóan csak 1,7 százalékkal nő. A gazdaság sem hasít annyira, erősebbek a környezetvédelmi előírások és egyelőre nincs olyan domináns új fogyasztó a rendszerben, ami az átlagot meghaladó igénybővülést indokolna. Az energiaintenzív iparágak visszaszorulása jellemző trend volt, de az energiaárak stabilizálódásával számos olyan iparág indult újra, amelyek korábban korlátozták működésüket. Még a klímaváltozás sem feltétlen növeli kontinensszinten az igényt: a déli államokban eddig is volt légkondi, Közép-Európában van ugyan növekvő kereslet irántuk, viszont az északiak még spórolnak is a rezsin.

Hogyan tovább?

A globális felmelegedés révén sok népes országban (Indiában, Mexikóban, Pakisztánban, az Egyesült Államokban, Vietnamban) nagyon erős hőhullámok jelentkeztek és vélhetően fognak is jelentkezni. Ahogy egyre több háztartás kezd el klímaberendezéseket vásárolni, az áramigény emiatt is jelentősen növekedni fog, különösen a feltörekvő gazdaságokban, ahol a klímaberendezéssel rendelkező háztartások aránya jelenleg még alacsony.

A villamosenergia-felhasználás meredek növekedése mellett egyelőre továbbra is a megújulók bővülhetnek a legjobban: az új kínálati források 75 százaléka nap és szél. A globális energetikai átalakulás újabb jelentős mérföldkövet érhet el, és jövőre a teljes megújuló energiatermelés már megelőzheti a széntüzelésű villamosenergia-termelést. A megújuló energiaforrások aránya a globális villamosenergia-ellátásban 2023-ban 30 százalékra emelkedett, és az előrejelzések szerint 2025-ben tovább fog emelkedni, 35 százalékra.

A nukleáris termelés ma még szintén emelkedik, 2025-ben új csúcsot érhet el, Kínában, Indiában, Dél-Koreában és Európában is új reaktorok üzembe helyezése várható.

A széntüzelésű termelés 2024-ben ellenálló maradt, vagyis kevésbé csökkent a termelés, mint azt remélni lehetne. A villamosenergia-kereslet erőteljes növekedése gátolta a globális energiaszektor szén-dioxid kibocsátásának csökkenését. A világ egyik legfontosabb közös feladata, hogy ezen változtassunk, és az áramigények növekedésének örvendetes folyamatait megpróbáljuk kevesebb szennyezéssel kiszolgálni.