Skip to content
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-1
Audax_web_slider-1920x480px-210417-END-3
Audax_web_slider-1920x480px-szeleromu-210616
previous arrow
next arrow
homeicon Blog Európai forrásdömping a klímacélokra

Európai forrásdömping a klímacélokra

Aligha kérdés, hogy a Covid legyőzése után az európai társadalmak, a nemzetgazdaságok legnagyobb közös feladata az emissziócsökkentés, a klímavédelem lesz. Forrás bőven van, de a cél eléréséhez tényleg „semmi sem elég”.

Karbonsemlegesség, klímacél, emissziócsökkentés, zöldítés, nettó zéró karbonprogramok – néhány év alatt a civil szervezetek és a természettudományos folyóiratok oldalairól átkerült a mainstream médiába, politikusok napirendjeibe, a vállalati stratégiákba. Immár a bulvársajtó is foglalkozik vele, hiszen népszerű és közérdekű téma lett, megkülönböztethetők benne a jók és a gonoszok, örök harcuk pedig minden napra kínál új epizódot. Aztán persze elég egy hűvös és esős május, hogy előbújjanak a szkeptikusok, majd egy rekordmeleg június, hogy ismét mindenki egyetértsen a szívószálak bojkottjával.

Szerencsére az energiaipar ennél elkötelezettebb szakmailag, és már régóta kiveszi részét a klímaváltozás enyhítéséért folytatott harcból.

A hatalmas cél megkérdőjelezhetetlen fontosságú, emellett nagyon összetett is. Van benne nagyon sok megújuló áramtermelés, energiahatékonysági program, a közlekedés és a fűtés emissziócsökkentése felújítási és korszerűsítési támogatásokkal, zöld hidrogén – sok fronton folyik a harc. Ma már tényleg mindenki, nemcsak a civilek, és az unió bizottságai, hanem a cégek és az európai tagállamok is kezdik komolyan venni a feladatot.

Nézzük a magyarországi lehetőségeket. Három fő igazodási pontot mindenképpen érdemes megismerni:

  • A Miniszterelnökség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által összefogott átfogó Nemzeti Energia és Klímatervet.
  • Négy európai programot: Megújuló Energiagazdaság, Igazságos Átmenet, Modernizációs Alap és a legújabb, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF).
  • Végül a hazai Zöld Kötvény programokat, azaz a Magyar Nemzeti Bank és az Államadósság Kezelő Központ zöld programjait, kötvénykibocsátását.

Mozgó célpontra lövünk

Fontosak az időtávok is. Az évezred elején a 20-20-20 volt a jelszó, azaz 20%-os megújuló arány, 20%-os energiahatékonysági növekedés, 20%-os emissziócsökkenés elérése 2020-ig. Bebizonyosodott, hogy ennél „bevállalósabbnak” kell lenni. A távlati időpontra, vagyis 2050-re jobban tudjuk a célt: immár a nettó zéró kibocsátás. Viszont az uniós finanszírozási ciklusban csak 2030-ig, vagy még addig sem látunk el. Noha még minden képlékeny, de a következő 9 évben úgy kell nagyjából 8 százalékpontos megújuló arányt elérni az energiamixben (ebben van áramtermelés, közlekedés, fűtés, ipar, mezőgazdaság), hogy ehhez az unió nagyjából 2000 milliárd forintnyi programot bocsát a rendelkezésünkre. Hogy ezzel a 2000 milliárd forinttal hol tartunk a nagy célon belül? Óvatos becslés szerint is szinte csak a rajtvonalnál, tízszer több pénz kell majd a nettó zéró eléréséhez. A programokban akkora kilengések vannak, hogy a hírekből akár ezermilliárdos változásokról is értesülhetünk.

A programok kidolgozásán sokan dolgoznak, de eközben már bizonyos konkrét vállalásokat ismerünk.

  • A Magyarország által felvett zöld kötvények például jelentős mértékben a vasúthálózat elektromossá tételét szolgálják.
  • Az uniós forrásokból a hálózatfejlesztésre, azaz a villamosenergia-rendszer okosítására (mérés, tárolás, átvitel) biztosan jut.
  • A lakossági napelemes támogatási programok (fűtési rendszerekkel együtt) bővülhetnek.
  • Lesz forrás az energiaközösségekre, illetve a fenntartható távhőtermelésre.
  • Valamint kell majd pénz a Mátrai Erőmű korszerűsítésére, vagyis a lignit kiváltására.

Egy valami azonban egészen biztos: az áramszektor nyertese lesz a folyamatnak. Sok fosszilis alapú (szenet, olajat, földgázt égető) termelőt fognak modernizálni, kiváltani, elsősorban megújulókra persze. Cél, hogy az árammix karbonmentes legyen, vagyis hamarosan már döntően nukleáris energiát és sok megújulót tartalmazzon.

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy az iratkezelési rendszerünkben fennálló átmeneti probléma miatt 2024.04.29-én, 8-15 óra között küldött írásbeli megkeresésüket nem tudtuk fogadni.

A hibát azóta elhárítottuk, azonban kérjük, hogy amennyiben a fenti időszakban keresett bennünket, úgy levélküldését ismételje meg, hogy biztosan eljusson hozzánk megkeresése.

Az esetleges kellemetlenségért szíves elnézését kérjük!

Üdvözlettel:

Audax Renewables Kft.

This will close in 0 seconds